Een bed voor de dood sterfstage op een palliatieve eenheid. - Van den Broek, Gretel (Leuven Uitgeverij Van Halewyck, 2012)
Enkele maanden nadat haar vader overleed op een palliatieve eenheid, stapt auteur Gretel Van den Broek opnieuw de gang binnen. Ze wil luisteren, portretteren, meeleven, bevragen, begrijpen. Ze probeert woorden te zoeken voor het leven in de dagen voor de dood, ze noteert de – schijnbare – details, ze graaft naar antwoorden of naar meer nauwkeurige vragen. Een bed voor de dood is een aangrijpende documentaire. Dit boek schuwt de waarheid niet, spreekt over lijden, pijn, euthanasie en palliatieve sedatie, maar polariseert nooit. Een goede palliatieve zorg gaat immers niet over meningen, maar over het intens aanvoelen van mensen.