De bijbel geeft te denken : schepping, milieu, lijden, roeping, Gods passie en de ander, vergeving, bevrijding van de ethiek, in gesprek met Levinas - Burggraeve, Roger S.D.B. 1942- (Leuven Acco, 1991)
Eerst wordt gepeild naar de mogelijkheid en de eigen aard van een bijbels denken en de spiritualiteit die daaruit voortvloeit. Daarna wordt deze benaderingswijze geconcretiseerd in een reflectieve dietelezing van een aantal bijbelteksten, boeken en verhalen. Komen onder meer aan bod: een eerste scheppingsverhaal en onze verantwoordelijkheid voor het milieu; het boek Job en het lijden; Jona, roeping en zending; Gods passie, ik en de ander; vergeving, vergelding en bevrijding van de ethiek. Omdat de uitgewerkte dieptelezingen beïnvloed zijndoor het filosofisch en talmoedisch denken van Levinas, biedt het laatste hoofdstuk een becommentarieerd TV-interview met deze joodse wijsgeer. (Bron: covertekst)
Keywords: 22.08 -- Bijbelse theologie; 1 LEVINAS, EMMANUEL -- Filosofie. Psychologie--LEVINAS, EMMANUEL