De paus en zijn entourage. - De Maeyer, Peer.; Martens, Kurt, 1973-; Provijn, Stefaan (Leuven Davidsfonds, 2003)
De paus kan niet functioneren zonder zijn entourage. Wat doet de Romeinse Curie? Hoe invloedrijk is de secretaris van de paus? Welke congregatie is verantwoordelijk voor de vele heiligverklaringen? Hoe weet men in Rome wie er binnen de Kerk een scheve schaats rijdt en wie tikt wie op de vingers? Welke invloed heeft de paus als staatshoofd? Wie zijn die jonge mannen van de Zwitserse wacht? Hoe geheim zijn de Vaticaanse archieven? En hoe liggen de machtsverhoudingen echt?
Dit boek zoomt eerst in op de pausverkiezing zelf : wie stelt vast of de paus echt overleden is? Waarom worden de kiesgerechtigde kardinalen in afzondering geplaatst tijdens het conclaaf? Hoe kan een paus geldig worden verkozen? Wie zijn de kanshebbers en waarom? Is het gevaarlijk om paus te zijn?
Johannes Paulus II is oud en ziek. Gerucht over mogelijke opvolgers gonzen. Wat er echt gebeurt achter de gesloten poorten van het Vaticaan, weten alleen insiders.
Keywords: Papacy; 262.13 -- Pausschap. Heilige Stoel. Vaticaan. Paus als soeverein