Inclusieve godsdienstpedagogiek grondlijnen voor levensbeschouwelijke vorming - Roebben, Bert 1962- (Leuven Acco, 2015)
Levensvragen leiden een rusteloos bestaan in de mind set van vele tijdgenoten. De pluraliteit van antwoorden die in een post-seculiere samenleving voorhanden zijn, maakt het er voor vele kinderen, jongeren en jongvolwassenen niet makkelijker op. Zij hebben recht op solide en eerlijke inzichten, aansluitend bij hun eigen levensbeschouwelijke zoektocht.In Inclusieve godsdienstpedagogiek vat de auteur levensbeschouwelijke vorming op school (het vak ‘godsdienst’ in Vlaanderen en ‘godsdienst/levensbeschouwing’ in Nederland) inclusief op: elke leerling heeft recht op dit vak, opgevat als ‘ontmoetingsleren’. Het betoog ontwikkelt zich in zeven stappen: de context van de school, de narratieve en communicatieve dimensie van levensbeschouwelijke vorming, het belang van learning communities, theologiseren met kinderen en jongeren, bijbeldidactiek en de persoon van de leraar tussen professionaliteit en spiritualiteit.De auteur heeft in de loop der jaren veel ervaring opgedaan in onderwijs (aan de universitaire lerarenopleidingen van Leuven, Tilburg en Dortmund), onderzoek en internationale netwerking. De verbinding van theorie en praxis, die hem in zijn werk met studenten zo dierbaar is, staat ook hier centraal. Het boek is geschreven voor studenten in de lerarenopleiding, maar eveneens voor al wie interesse heeft in godsdienst en levensbeschouwing. Met zijn boek Scholen voor het leven. Kleine didactiek van de hoop in zeven stappen (Acco, 2011) ontving de auteur in Nederland de Langeveldprijs voor het beste pedagogische boek in 2012.
Bevat register
Keywords: 268.22 -- Geloofsopvoeding op school--(algemeen)