Schroomvol nabij pastorale begeleiding bij euthanasie. - Liégeois, Axel, 1959- (Antwerpen Halewijn, 2008)
De wet van 28 mei 2002 bepaalt dat euthanasie niet meer strafbaar is onder bepaalde voorwaarden. Hoeksteen van de wet is de autonome beslissing van de wilsbekwame patiënt. Een christelijke visie relativeert de autonomie vanuit de menselijke verbondenheid en de beschermwaardigheid van het leven. Pastores kunnen zo in een spanningsveld terechtkomen: patiënten kunnen concrete vragen stellen, die in sommige situaties legitiem zijn, door de arts en/of zorgverleners ondersteund worden, maar niet aanvaardbaar zijn vanuit de visie van de kerk en/of de zorginstelling. Dit boek verheldert de problematiek van pastorale begeleiding bij euthanasie. Uitgangspunt zijn drie getuigenissen van pastores uit respectievelijk het algemeen ziekenhuis, het psychiatrisch centrum en het woon- en zorgcentrum. Daarna geven experts hun visie op een aantal vragen. Hoe kijken christenen aan tegen 'verlossing" uit het lijden en euthanasie? Wat te denken van de huidige euthanasiewet, de voorstellen tot uitbreiding ervan, en van de 'grijze zone' tussen euthanasie en palliatieve sedatie of pijnbestrijding? Andere vragen focussen op de pastorale begeleiding bij euthanasie. Wat is de plaats van de pastor in het interdisciplinaire begeleidingsproces? Ten slotte zijn er vragen bij de grens van het leven. Welk gebruik kunnen pastores maken van rituelen en sacramenten? Hoe betrekken ze de familie erbij? En welke begeleiding bieden ze na het overlijden?
Keywords: 253:362.1 -- Pastoraal voor zieken, ouderen en stervenden; 241.63*4 -- Theologische ethiek: euthanasie