Leven van symbolen van leven. - Benoit, Mimi; Claes, Jan; De Kesel, Ignace; Dumon, Donaat; Gees, Paul; Vandeburie, Regien; Verhelst, Marcel; Weyts, Joris; KSA.; VKSJ (Leuven Infodok, 1982)
Een symbool is niet zo maar een teken. Een symbool is een samenstelling van betekenissen, gevoelens, inzichten, herinneringen en toekomstverwachtingen. Een symbool ontstaat, groeit en staat maar in de mate het door mensen wordt gebruikt. Mensen hebben symbolen nodig om het onzegbare uit te drukken over leven, liefde, wonen, reizen, sterven, strijden, bidden of over vuur, water, wind, aarde ... Maar in onze hypertechnische computermaatschappij dreigt de symbolische taal verloren te gaan. En meteen ook een dimensie van ons bestaan, waarover wij niets meer vernemen. Dan vallen wij ten prooi aan de oppervlakkigheid en de banaliteit van een leven dat ons wordt opgedrongen. Met dit boek willen de auteurs een instrument aanbieden om (jonge) mensen weer symbool-gevoelig te maken. Rond dertien trefwoorden (eeuwenoude zoals leven en liefde eigentijdse zoals stad en massa) verzamelden zij gedichten, liederen, bijbelcitaten en werkmodellen. Zelf schreven zij inleidende teksten waarin zij het verband uitdrukken tussen de symbolische taal en de hedendaagse maatschappij, de wereld van de jongeren en het denken over onze toekomst.
Keywords: Christian art and symbolism -- Miscellanea; Symbolism -- Miscellanea