Waarden in deze tijd? - Schotsmans, Paul. (Kapellen DNB (De Nederlandsche Boekhandel), 1986)
Waarden en waardebeleving trekken momenteel veel aandacht. Ontstaan van nieuwe waarden vraagt een herbezinning op de grondslagen van de ethiek én raakt aan de funderingen van ons omgaan met elkaar. Schotsmans presenteert een onderzoek naar de mechanismen die achter het hedendaagse waardespreken schuilgaan. Hij doet dit aan de hand van de waardeleer van M. Rokeach: waarden functioneren binnen een systeem. Deze studie analyseert drie sleutels die toegang bieden tot de mechanismen achter het feitelijke waardespreken: de fenomenologie en het existentialisme; de psychoanalyse; de stroming van de secularisatie. Veel van wat Schotsmans zegt, is herkenbaar. Overtuigend laat hij zien dat de waardeleer een ambivalent antwoord is op de secularisatie. In welke mate de waardeleer een nieuw perspectief en een aanzet tot consensus kan bieden aan een ethische bezinning op personaal en op structueel gebied blijft onduidelijk.
De derde sleutel: een alfabet voor een pluralistische samenleving?
Keywords: Psychology; Psychology, Religious; Values; Ethics; 17.022.1 -- Moreel waardeoordeel. Ethische waarden. Levenswaarden; 241.1*5 -- Theologische ethiek: waarden en normen