Wat meer is in de mens over zingeving aan het ziekbed - Keirse, Manu 1946- (Leuven Acco, 1988)
Ingaan op heel de mens... hierover gaat het in dit boek. In de gezondheidszorg is men vaak geneigd alle aandacht te richten op de ziekte. Maar er gebeurt meer met een mens die ziek wordt. Ziekte doet hem vaak stilstaan bij het leven. Fundamentele vragen houden hem bezig: waarom ik? waar heb ik dat verdiend? hoe moet het nu verder met mijn werk, gezin, leven? Voor veel patiënten is het een probleem dat ze niet kunnen praten over de vragen die hen werkelijk bezighouden. Gezondheidswerkers, familieleden wimpelen deze vragen af. Ze voelen zich machteloos, weten niet hoe hiermee om te gaan. Wat is de zin van alles wat ons overkomt?
Dit boek wil mensen doen nadenken over wat ziek-zijn in het leven van mensen kan teweegbrengen, over zin en onzin van ziek-zijn, over onmacht, maar ook over de bijzondere kracht die ze erin kunnen vinden. Het gaat in op die vragen waar gezondheidswerkers vaak geen raad mee weten, vragen naar diepere zin. Het vertrekt vanuit concrete ervaringen. Het toont hoe een mens meer is dan zijn ziekte en hoe men dit in de ontmoeting kan ontdekken. Het is een boek voor mensen die anderen in hun ziekte en pijn tot steun willen zijn; voor dokters, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, pastores en de vele anderen die in de gezondheidszorg werken of daartoe worden opgeleid. Het is ook geschreven voor allen die als familielid, als ziekenbezoeker of als vriend willen stilstaan bij wat het leven van een zieke kan beroeren. Het is ook een boek voor zieken zelf, die zich alleen voelen, pijn hebben, soms geen uitkomst meer zien en zich vragen stellen over de zin van hun leven, over toekomst en verleden.
- kijken en luisteren naar heel de mens