Geloof in het gezin? ethiek, opvoeding en gezinnen vandaag. - Dillen, Annemie 1978- (Leuven LannooCampus, 2006)
Wat is er met 'het gezin' vandaag aan de hand? Wanneer je mensen vraagt naar het belangrijkste in hun leven, staat het gezinsleven steevast bovenaan. Tegelijkertijd spreken sociologen en cultuurhistorici over een crisis van het gezin. In dit boek komt de grote verscheidenheid aan gezinsvormen en gezinsopvattingen ter sprake. De vraag rijst of mensen nog in 'het gezin' kunnen en willen geloven. Is het niet zinvoller om gewoon te spreken over 'gezinnen' in meervoud? Voor de auteur staat de vraag naar de noodzaak van een ethische reflectie over het gezinsleven centraal. Zij neemt de verschillende christelijke concepten rond gezinnen onder de loep, schetst de maatschappelijke evoluties en geeft een christelijk-theologische en ethische reflectie op gezinnen en gezinsopvoeding. Tenslotte gaat zij in op de geloofsopvoeding in gezinnen vandaag. 'Geloof in het gezin' krijgt een nieuwe betekenis. Belangrijk aandachtspunt hierbij is de vraag of en hoe ouders met hun kinderen aan geloofscommunicatie kunnen doen in de hedendaagse gezinscontext. Een interessante analyse voor eenieder die zich wil verdiepen in de vraag wat er met gezinnen vandaag aan de hand is en hoe visies op 'een goed gezinsleven' al dan niet verworteld zijn in het christelijke geloof. Ethici, theologen en pastoraal werk(st)ers, maar ook sociologen, pedagogen en psychologen vinden hierin ongetwijfeld voldoende stof voor verdere reflectie en discussie. (Bron: covertekst)
Gezinnen in beweging - gezinnen in ethisch en theologisch perspectief - gezinnen en geloofsopvoeding - gezin vanuit triade ethiek, theologie en godsdienstpedagogiek
Keywords: 241.64*4 -- Theologische ethiek: partnerkeuze en huwelijk; 268.2 -- Geloofsopvoeding in het gezin--(algemeen); 241.621 -- Theologische ethiek: relaties binnen het gezin