Op de eerste jaren komt het aan het belang van bewegen voor de ontwikkeling van kinderen. - Diem, Liselott; Boetes, Bert (Nijkerk Intro, 1988)
Ervaringen die kinderen in hun vroegste jaren opdoen, bepalen in belangrijke mate hoe ze leren en hoe ze zich ontwikkelen. Daarbij is het van belang dat de omgeving veel mogelijkheden biedt om indrukken op te doen. Denk- en opmerkingsvermogen zijn sterk afhankelijk van motorische ervaringen. Wanneer kinderen in staat zijn op het juiste moment de juiste handeling te keiezen, 'bewegen' ze zich gemakkelijker, zowel letterlijk als figuurlijk, en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Hoe zekerder een kind zich beweegt, hoe beter een persoonlijke interesse kan ontstaan. De belangstelling om te leren wordt er door bevorderd, de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. De auteur geeft een overzicht van de motorische ontwikeling van kinderen en maakt met voorbeelden en foto's duidelijk hoe je via het scheppen van de juiste omstandigheden deze ontwikkeling kunt ondersteunen.(Bron: covertekst)