Tussen uittocht, zingeving en utopie beschouwingen bij het schoolvak godsdienst. - Braeckmans, Luc. (Tielt Lannoo, 2005)
In ons sterk geseculariseerd leefklimaat is van alle 'schoolvakken' godsdienst wellicht het meest precair. In 2003 bijvoorbeeld ondersteunde de toenmalige Vlaamse minister van Onderwijs, Marleen Van der Poorten, een maatschappelijke discussie over de wenselijkheid om een schoolvak als godsdienst (en bij uitbreiding eveneens niet-confessionele zedenleer) te vervangen door een vak 'cultuurbeschouwing'. Minstens even bezwaard klinkt de vraag naar de inhoud van het leervak en naar de didactische aanpak ervan. Dit boek is gegroeid uit een UCSIA-colloquium over dit thema. De bisschop-referendaris voor het katholiek onderwijs komt aan het woord, naast bijdragen van enkele theologen en godsdienstpedagogen en van een onderwijsinspecteur rooms-katholieke godsdienst. Via hem wordt tevens een groep leerlingen uit de verschillende Vlaamse onderwijsniveaus beluisterd. Tot slot schrijft een journalist zijn bedenkingen over het thema neer. Het is van het grootste belang voor de vorming van de komende jonge generaties in hun zoektocht naar zingeving en utopie, dat ook in geseculariseerde tijden op intellectuele wijze de positionering en de rol van godsdienst en levensbeschouwing wordt verhelderd. Dit boek levert een serene bijdrage daartoe. (Bron: covertekst)
Hoofdstuk 6 : Godsdienst is 'Cool' : visie van een journalist Vranckx, Jos