In den beginne de 'schepping' in beeld, woord en klank. - Ausloos, Hans.; Bossuyt, Ignace (Leuven Acco, 2011)
Geen enkel boek heeft zo intens onze cultuur beïnvloed als de Bijbel. Talloze werken uit de West-Europese muziek, beeldende kunsten en literatuur zijn door de Bijbel geïnspireerd, hetzij rechtstreeks, hetzij via 'vertaling', parafrase en interpretatie. Ook nu nog blijft de Bijbel de hedendaagse kunstenaars intrigeren.Tegen de achtergrond van de herdenking van de tweehonderdste verjaardag van de geboorte van Charles Darwin en de tweehonderdste sterfdag van de componist Franz Haydn, kozen de organisatoren van de jaarlijkse lezing-cyclus 'Bijbel & Cultuur' ervoor om, na de succesvolle lessenreeksen over Hooglied (2006), koning Salomo (2007) en Job (2008), in 2009 de Bijbelse scheppingsvoorstellingen en hun doorwerking in de Westerse cultuur te bestuderen. Immers, wars van elke vorm van creationisme, hebben de Bijbelse scheppingsverhalen nog altijd iets te vertellen. Die Bijbelse teksten willen immers niet verklaren hoe de wereld en de mens er zijn gekomen. Ze willen veeleer verkondigen dat het leven zin heeft en roepen op tot het streven naar een wereld waarin het goed is om leven. En precies deze gedachte heeft kunstenaars van alle tijden ertoe aangezet de Bijbelse scheppingsmythen te verbeelden, te verwoorden en te verklanken.De eerste bijdrage is bedoeld als een kennimaking met de Bijbelse scheppingsvoorstellingen (H. Ausloos). Vervolgens wordt de doorwerking van het scheppingsmotief in de beelden kunsten (B. Baert), de literatuur (H. Bloemen) en de muziek (I. Bossuyt) belicht.
Keywords: Creation; 222.2 -- Genesis