De Bijbel, echt waar? Woord van God in mensentaal. - Steegen, Martijn 1982- (Leuven Acco, 2012)
De oproep om terug te keren tot 'de bron' of tot 'het evangelie' weerklinkt vandaag luid te midden van een Kerk in crisis. De Bijbel reikt verhalen, beelden en metaforen aan om de diepte van het eigen leven en het gemeenschapsleven te (her)ontdekken. Vanuit de overtuiging dat Gods Woord ook nu nog mensen aanspreekt, gaat er een sterke kracht uit van deze verhalen. Maar hoe moeten we deze Bijbelse verhalen 'juist' interpreteren? Hoe overbrug je de historische en culturele kloof met de tekst? Immers, 'echte auteurs' tekenden de Bijbelse verhalen op. "In de Heilige Schrift heeft God door mensen op menselijke wijze gesproken", zo klonk het op het Tweede Vaticaans Concilie. Gods Woord is wezenlijk vervlochten met dat van mensen. Wat historisch 'echt gebeurd' is en wat een gelovige beschouwt als 'waar', is niet zomaar hetzelfde. Het zijn eeuwenoude vragen, die door de tijden heel alleen maar zijn aangescherpt.Dit boek bundelt negen bijdragen die werden gepresenteerd tijdens de Vliebergh-Sencieleergang, sectie Bijbel en Catechese, georganiseerd door de Vlaamse Bijbelstichting en de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen op 22 en 23 augustus 2011 in Leuven. Aan de hand van uiteenlopende thema's verkennen experts ter zake en jonge onderzoekers de spanningsvolle relatie tussen 'tekst' en 'lezer' en tussen 'waar' en 'echt gebeurd'. De bijdragen zijn van de hand van Hans Debel, Marianne Moyaert, Geert Dedecker, Nico ter Linden, Mgr. Jozef De Kesel, Emmanuel Nathan, Mark Delrue, Ignace D'hert en Martijn Steegen.
Keywords: 22.06 -- Bijbel: exegese; hermeneutiek