God of genot Vlaanderen 1918 - 1940 : een Kerk in strijd met de moderne zinnelijkheid. - de Borchgrave, Christian; Demey, Kris (Leuven Van Halewyck, 1998)
Tijdens het interbellum werd Vlaanderen voor het eerst heel duidelijk geconfronteerd met een aantal verschijnselen die onlosmakelijk samenhangen met het ontstaan van een moderne, industriële samenleving, zoals een spectaculaire toename van de echtscheidingen, anti-conceptief gedrag en een steeds populairder worden van de 'naaste gelegenheden tot zonde' (mode, dansen, sport, lezen, film, radio). In dit boek gaat Christian de Borchgrave na hoe een katholieke Kerk, in het Vlaanderen van het Interbellum nog een prestigieus en machtig instituut, daarop reageerde. Via een analyse van talloze pieken wordt een nauwkeurig beeld geschetst van wat de toenmalige kerkgangers, van wie het grootste deel van de nu levende Vlamingen tenslotte de kinderen zijn, vanop de kansel te horen kreeg. Op basis van tijdschriftartikels zoekt de auteur verder naar het waarom van het uiterst conservatief discours terzake. De soms onthutsende antwoorden verklaren grotendeels de standpunten over huwelijk, gezin en seksualiteit waarmee Rome vandaag de dag zichzelf onverbiddelijk de das omdoet. (Bron: covertekst)
Keywords: Catholic Church -- Belgium -- History -- 20th century; Belgium -- Religious life and customs; Church and social problems -- History -- 20th century -- Belgium; 241.64 -- Theologische ethiek: seksuele ethiek; 27 <493-17> -- Kerkgeschiedenis--Vlaanderen. Vlaams Gewest. Nederlandstalige Gemeenschap in België; 316:2 <493-17> -- Godsdienstsociologie--Vlaanderen. Vlaams Gewest. Nederlandstalige Gemeenschap in België; 351.76 <493-17> -- Toezicht op de openbare zedelijkheid--Vlaanderen. Vlaams Gewest. Nederlandstalige Gemeenschap in België