God overal en nergens? theologie, pastoraal en onderwijs uitgedaagd door een 'sacraal reveil'. - Dillen, Annemie 1978-; Pollefeyt, Didier 1965- (Leuven Acco, 2006)
Verschillende auteurs in dit boek stellen een brede interesse voor spirituele thema's en voor nieuwe vormen van religiositeit vast. In dit boek gaan theologen, psychologen en sociologen kritisch in op de vraag hoe deze nieuwe religieuze fenomenen kunnen geïnterpreteerd en geëvalueerd worden. Dit boek biedt heel wat achtergronden en inspiratie voor eenieder die in het fenomeen van religie in brede zin geïnteresseerd is. (Bron: covertekst)
Inhoud: 1. Religieuze ruis. Over de wedergeboorte van het religieuze 2. "Ik geloof dat er 'iets meer' is!" Theologische kritiek van het 'ietsisme' 3. Religiogenese in de moderne samenleving 4. Relishopping. Een explorerende studie bij Vlaamse jongeren 5. Het vroege christendom in confrontatie met het sacraal pluralisme van de oudheid: waarschuwing of inspiratiebron? 6. Nieuwreligieuze bewegingen en hedendaagse christenen 7. De Jezusruimte: een bruikbare categorie binnen de nieuwe context van sacraliteit 8.Sekten: zin en onzin9. 'New age' versus 'old age' of 'hoe word ik God?' 10. 'Ga richting het wonder'. Wondergeloof in de postmoderne samenleving 11. If God is a dj, life is a dancefloor 12. tussen haat en esthetisch perspectief. Aspecten van Wagners antisemitisme 13. Zingevingsvragen op homepages. Persoonlijke constructies op (niet) gebaande paden 14. Wie ben ik? Werken met het enneagram 15. De kleur van heidendom. Hedendaags paganisme, politiek en maatschappijvisie 16. Rastafari meer dan dreadlock. Dreadlocks meer dan rastafari 17. Veganisme: een nieuwe religie? 18. Sacraliteit aan de rand: bijna-doodervaringen 19. Maria Magdalena: aposteles tussen sensatie en sacraal reveil 20. De aantrekkingskracht van de verbondenheid. Over de aardse religie van de liefde 21. Geen kinderspel. Over populaire cultuur en opvoeding 22. Spirituele literatuur: een Celestijnse belofte voor het godsdienstonderwijs 23 Zien met ogen die horen. Godsdienstonderwijs op de hogeschool 24. Terugkeer en verdwijning van
Keywords: Church and the world; Spiritual life; 230*7 -- Recente, hedendaagse theologische discussies; 268.76 -- Niet-christelijke godsdiensten en catechese