Aan weerszijden van de stethoscoop over kwaliteit van zorg en communicatie. - De Lepeleire, Jan.; Keirse, Manu (Leuven Acco, 2012)
In alle takken van de gezondheidszorg is effectieve communicatie tussen zorgverstrekkers en patiënten en hun naasten essentieel om de best mogelijke behandeling te kunnen bieden. Luisteren naar mensen en praten lijken eenvoudig, maar in de context van de zorgverlening vraagt dit echter om gespecialiseerde vaardigheden. Vaak spelen er immers sterke emoties mee, zoals onmacht, angst, frustratie, ontgoocheling en verdriet. Men moet hier adequaat mee kunnen omgaan in een veelheid van situaties en bij verschillende types van mensen. Veel klachten in de geneeskunde hebben meer te maken met gebrekkige communicatie dan met medisch-technische tekortkomingen. Vanuit de expertise van artsen en andere deskundigen biedt dit boek niet alleen theoretische modellen, maar ook een rijkdom aan praktische tips en adviezen. Het is het eerste deel van een reeks van vier en biedt een basis voor het opbouwen van een goed contact met de patiënt, waarin aandacht voor zijn beleving en inzicht in de problematiek hand in hand gaan. Het is een onmisbare handleiding voor al wie kwaliteit wil bieden in een humane gezondheidszorg.
Bevat literatuurlijst
Keywords: Physician-Patient Relations; Communication; 316.77 -- Communicatiesociologie