Willem van Saint-Thierry en de liefde eerste mysticus van de Lage Landen - Verdeyen, Paul S.J.; Peetermans, Daniël (Leuven Davidsfonds, 2001)
Haarscherp ontleedt Paul Verdeyen de denk- en leefwereld van Willem van Saint-Thierry: zijn strijd tegen Abélard en de scholastiek, zijn commentaren op het bijbelse Hooglied, zijn radicale keuze als benedictijnermonnik voor de strengere orde van Cîteaux, zijn kritiek op de verloedering van het religieuze leven in de abdijen en kloosters... (DF)
Haarscherp ontleedt Paul Verdeyen de denk- en leefwereld van Willem van Saint-Thierry: zijn strijd tegen Abélard en de scholastiek, zijn commentaren op het bijbelse Hooglied, zijn radicale keuze als benedictijnermonnik voor de strengere orde van Cîteux, zijn kritiek op de verloedering van het religieuze leven in de abdijen en kloosters. (Bron: covertekst)
In de ziekenkamer van het klooster van Clairvaux ontstaat de westerse mystiek. Willem van Saint-Thierry en Bernardus van Clairvaux spreken er voor het eerst (in de westerse Kerk) over de liefdevolle band tussen Schepper en geschapene. Dat gebeurt in de taal en de beelden van het Hooglied. De inzichten van toen blijven hun geschriften voor altijd doorkruisen en beïnvloeden latere mystici als Ruusbroec, Hadewijch en Johannes van het Kruis.
Keywords: William, -- of Saint-Thierry, Abbot of Saint-Thierry, -- approximately 1085-1148?; Mystics -- France -- Biography; 2 GUILELMUS DE SANCTO THEODORICO -- Godsdienst. Theologie--GUILELMUS DE SANCTO THEODORICO