De Europeanen en hun waarden wat wij denken en voelen - Kerkhofs, Jan Mathieu Joseph S.J. 1924-2015; Peetermans, Daniël; Geeraerts, Daniël (Leuven Davidsfonds, 1997)
Vroeger ging men op zondag naar de kerk en dacht men er niet aan om zomaar ongehuwd te gaan samenwonen. Vroeger waren kinderen vanzelfsprekend, nu worden baby's uitgesteld tot ze kunnen worden ingepast in de carrière en de reisplannen. Vroeger moest een man zijn vrouw al echt mishandelen voor zij het echtelijk dak verliet, nu is echtscheiding courant... Jan Kerkhofs is een internationale autoriteit inzake waardenonderzoek. In de 'Europeanen en hun waarden' antwoordt hij op vragen als: waarom verschuiven waarden? dachten onze grootouders anders over existentiële vragen van het leven dan de jongeren van nu? welke opvattingen heeft de Europeaan over reïncarnatie, arbeid, inkomen, werkloosheid, milieu, vrije tijd, altruïsme....? Zijn er significante verschillen waarneembaar tussen Noord- en Zuid-Europa, tussen rijke en minder geïndustrialiseerde gebieden, tussen staten met meer of minder democratie...? Wat wij denken en voelen wordt gevat in concrete cijfers. Juist nu velen op zoek zijn naar een nieuwe houvast, is dit inzicht van groot belang. (Bron: covertekst)
Wat zijn waarden en hoe zijn ze te vinden - een gezin ja, een huwelijk neen - meer arbeidskwaliteit gewenst - naar posttraditionele ethiek - van christenheid naar christendom of nieuwe religiositeit en agnosticisme - wat denkt Europa over waarde van Europa
Keywords: 316:2 <4> -- Godsdienstsociologie--Europa -- Godsdienstsociologie--Europa; 316.752 -- Waarden --(sociologie); 17.022.1 -- Moreel waardeoordeel. Ethische waarden. Levenswaarden