Een prijswaardige economie een ethische visie. - Boey, K..; Schellen, Myriam; Vandevelde, Toon.; Van Gerwen, Jef S.J. 1952-2002 (S.l. Centrum voor ethiek, 1993)
Hoe hoog is de prijs die wij voor onze economische welvaart betalen? Is de bestaande economie deze prijs waard? Hoe prijzenswaardig is onze economische activiteit? Zowel voor ons overleven als voor de kwaliteit van ons leven is het een noodzaak dat we ons deze vragen stellen. Gelukkig groeit thans in brede lagen van onze samenleving de behoefte aan een ethische visie op een prijswaardige economie.Zes jaar geleden besloot HBK-Spaarbank om als sponsor het 'centrum voor ethiek' van de UFSIA met een medewerker te bemannen, teneinde het onderzoek te stimuleren naar de complexe verhouding tussen ethiek en economie. Dit gebeurde in het vooruitzicht van de viering van het 75 jarige bestaan van de onderneming.
Aan de UFSIA bestond een niet geringe traditie met betrekking tot het gewenste onderzoek. Op basis van hun gemeenschappelijke ethische interesse hebben het bedrijfsleven, met name de HBK-Spaarbank, en de universiteit, met name het departement voor filosofie en religieuze wetenschappen aan de UFSIA, elkaar ontmoet.Deze uitgebreide studie is het resultaat van een niet alledaagse ontmoeting. Ze ontleent haar waarde aan de collectieve inspanning geleverd door economen, sociologen en filosofen. leder van hen leverde vanuit de eigen invalshoek zijn bijdrage tot dit standaardwerk.
Keywords: 174 -- Beroepsethiek. Beroepsmoraal. Deontologie van het beroep; 330.1 -- Economische grondbegrippen. Algemene begrippen in de economie; 174.5 -- Economische ethiek. Speculatie; 241.67 -- Business ethics. Corporate ethics. Bedrijfscodes. Management en ethiek. Zakenmoraal