De ge-heel-de mens een nieuw denkkader. - Gautama, Jocelyn; Mertens, Raf; Vanmechelen, Toon (Leuven Davidsfonds, 2000)
Hoe kunnen wij, de homo sapiens sapiens van de 21ste eeuw, onszelf verstaan? Zijn we niet meer dan een brok materie opgebouwd uit organische moleculen? Zijn we dieren die netjes onze genen gehoorzamen? Apen die toevallig de gave van het woord hebben verworven? En hoe valt dat dan te rijmen met ons rijke geestelijke leven? Op deze en nog veel meer andere vragen biedt 'de ge-heel-de mens' een klaar en duidelijk antwoord. Raf Mertens neemt de lezer mee op een fascinerende reis door tijd en ruimte. Hij vertelt het spannende verhaal van mens en wereld, van het ontstaan van de kosmos over de geboorte van het leven tot het verschijnen van de mens. De gaswolk van de oerknal, het politieke instinct van de chimpansees, de geurcommunicatie bij mieren: het past allemaal wonderwel in Mertens' intrigerende verhaal. Maar 'de ge-heel-de mens' biedt meer dan inzichten over kosmologie, kwantumfysica en genetica. De auteur verbindt natuur- en geesteswetenschappen opnieuw met elkaar, een relatie die doorheen de moderniteit grondig verstoord raakte. De 'ge-heel-de mens' schept zo een compleet nieuw denkkader en een uitzonderlijk totaalbeeld.
9. De mensen van beneden
Keywords: Life; Philosophical anthropology