Palliatieve thuiszorg gids voor patienten en hun begeleiders. - Clara, Rob; Keirse, Manu; Rombouts, Walter; Schrijvers, Dirk; Van Genechten, Nancy; Verhoeven, Annemie (Kapellen Pelckmans, 1995)
In een mensenleven kan de laatste fase de mooiste en meest intense zijn. Wat iemand verliest aan kwantiteit, wordt vaak gecompenseerd door kwaliteit. De tijd die rest is zo kostbaar geworden dat de zieke hem niet meer aan futiliteiten wil verspillen. Verhoudingen met vrienden en familieleden krijgen veel meer aandacht en diepgang. Anderzijds gaat afscheid nemen en sterven gepaard met veel pijn, op het lichamelijke vlak, maar meer nog op het sociale, emotionele en spirituele vlak. Palliatieve zorg wil hieraan tegemoet komen. Zolang er nog hoop op genezing bestaat, wordt alles op alles gezet in de strijd tegen de ziekte. In de palliatieve zorg staat daarentegen niet meer de ziekte centraal, maar de mens in zijn totaliteit. Een goede palliatieve zorg is erop gericht alle problemen bij de patiënt en zijn familie op te lossen en liefst te voorkomen, zodat ze alle tijd hebben om rustig en op hun eigen manier afscheid te nemen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat zowat 79% van de ernstig zieken verkiest om de laatste levensfase in de eigen vertrouwde omgeving door te brengen. Ook de financiële aspecten komen aan bod. Aparte aandacht gaat naar de huidige opvattingen over pijnbestrijding en over medische zorg aan stervenden en naar eet- en verteringsproblemen in de terminale fase. Familieleden, vrienden of vrijwilligers die thuis een stervende verzorgen, vernemen waar ze terecht kunnen voor hulp. Welke hulpmiddelen zijn beschikbaar voor de verzorging? Welke zijn de psychische problemen bij stervenden en hun omgeving? Een laatste hoofdstuk legt tenslotte uit welke concrete stappen men moet doen na een overlijden.
Keywords: Palliative Care; 364.44 -- Immateriele hulp aan persoon en gezin. Sociaal medische hulp. Sociaal culturele hulp --sociale zorg