Waarom nog euthanasie? - Leontine zuster; Peetermans, Daniël (Leuven Davidsfonds, 1995)
Dit boek van Zuster Leontine verschilt niet veel van haar eerdere boek 'Menswaardig sterven' (a.i. 93-02-238-7). Ook nu een bewogen pleidooi voor deskundige en liefdevolle begeleiding van ongeneeslijk zieken. Ook nu een eenvoudige betoogtrant met een getuigende teneur, afgewisseld met verhalen over concrete patiënten. En ook nu een kordate stellingname tegen vrijwillige euthanasie, al klinkt in sommige formuleringen heel vaag enig begrip door voor artsen die hiertoe overgaan in 'krepeersituaties'. De zorg en aandacht die zuster Leontine voor terminale patiënten bepleit en organiseert, kan men alleen maar met respect begroeten. Haar besliste afwijzing van vrijwillige euthanasie - en op de achtergrond daarvan haar afwijzing van het zelfbeschikkingsrecht van mensen - brengen haar echter onontkoombaar in een polemische positie t.o.v. hen die verdedigen dat een mens onder omstandigheden zelf mag bepalen dat het lijden lang genoeg heeft geduurd. In dat opzicht zoekt dit vreedzame boek bewust de confrontatie. Dat doet niet af aan het goede dat zuster Leontine als arts en religieuze in Brussel doet, maar helpt het gesprek ook niet echt verder.(Biblion recensie, Mr. drs. D.P. Engberts.)
7. En nu?
Keywords: 241.63*4 -- Theologische ethiek: euthanasie