Ceija Stojka - The paper is patient - Stojka, Ceija, 1933-2013; Piron, François, 1972- (Paris : Paraguay, 2021)
Ceija Stojka werd in 1933 geboren in een zigeunerfamilie die zich bezig hield met de verkoop van paarden. Ze was nog een kind toen de rassenwetten van de Nazi's haar in een concentratiekamp deden belanden. Als overlevende zweeg ze 40 jaar lang over dit trauma. Toen ze zag hoe hetzelfde ideeëngoed opnieuw op de politieke agenda kwam te staan in Oostenrijk voelde ze het als haar plicht om te waarschuwen voor het gevaar: haar werk is een combinatie van geschreven teksten en getekende en geschilderde tekeningen. Heel confronterend, deze voorstellingen van marcherende Nazi's, hitlergroeten, swastika's, concentratiekampen, de gekende douches, ...
Catalog of an exhibition