De kunst van het vervoer - Freeke, Jan ('s-Gravenhage : SDU, 1990)
Het openbaar stadsvervoer van Amsterdam heeft in de honderdvijftig jaar van zijn bestaan veel kunstenaars geinspireerd: talloze schilderijen, tekeningen, fotos, aquarellen en schetsen getuigen daarvan. Anderzijds heeft het Vervoerbedrijf vooral in de tweede helft van deze eeuw veel kunstenaars daadwerkelijk bij zijn activiteiten betrokken. Bij het Vervoerbedrijf kwam enkele jaren geleden de gedachte op de resultaten van deze interactie in een boek vast te leggen. Voor de kunst van het vervoer is een keuze gemaakt uit de aanzienlijke hoeveelheid materiaal. Afbeeldingen van beeldende kunst, architectuur, vormgeving en vele andere kunstuitingen geven een veelzijdig beeld van de ontwikkeling van het openbaar stadsvervoer. Om de illustraties niet uitsluitend voor zichzelf te laten spreken wordt in de marge van dit boek de geschiedenis van honderdvijftig jaar hoofdstedelijk openbaar vervoer in vogelvlucht verteld.
Keywords: anno 1800-1999.; Kunst; Transport Verkeer; affiches; entreebewijzen; logo's.; metrostations; openbaar vervoer; tekeningen; tramstations; Amsterdam