Hitlers mein kampf : een doorlichting - Maser, Werner, 1922-2007; Komrij, Gerrit, 1944-2012 (Amsterdam : Arbeiderspers, 1969)
Verwonderlijk vast te moeten stellen dat Mein Kampf in vele talen vertaald werd en over vele landen verspreid werd, dat vele mensen dit boek cadeau kregen, en dat er toch zo goed als geen protest kwam tegen deze uitgave, dit werk waarin Hitler ongezouten zijn politieke ideeën op papier zette en voorstelde aan de wereld. Maser geeft in dit boek commentaar bij de visies van Hitler. Toen zeventig jaar na de dood van de auteur in 2015 de auteursrechten vervielen was er viel beroering rond het feit dat dit boek herdrukt zou kunnen worden: academici hebben zich toen over Mein Kampf gebogen en brachten een herwerkte uitgave uit waarin Hitler in 4.000 voetnoten terecht gewezen wordt en beschuldigd wordt van leugens en andere onwaarheden die hij gebruikte in zijn voordeel. Een kritische blik op het werk is dus nodig.
Keywords: Hitler, Adolf, -- 1889-1945.