Mind the music : music, improvisation, and the brain - Jaschke, Artur Christoph, 1984-; Sandhu, Sukhdev (London : The New Menard Press, 2023)
In 'Toekomstmuziek' bracht neurowetenschapper en jazzmuzikant ie Artur C. Jaschke zijn inzichten over de relatie tussen improvisatie, de hersenen en muziek voor het eerst naar een breder publiek, en in 'Mind the Music' doet hij dat nu ook voor een Engelstalig publiek. Zijn kennis van muzikale cognitie en de neurowetenschap komt samen met een toegankelijke, inspirerende beschrijving van ons oer-menselijk vermogen tot improvisatie, een vermogen dat zijn weerklank vindt in elk aspect van de samenleving. Hoewel improviseren vaak in de eerste plaats geassocieerd wordt met theater of jazzmuziek hebben we de creatieve vaardigheden die eraan ten grondslag liggen elke dag nodig. Door zich eerst te richten op de manier waarop de hersenen ons in staat stellen om naar muziek te luisteren, en vooral ook om zelf te musiceren, past Jaschke dit onderwerp vervolgens toe op andere aspecten van het leven. Of we nou een brood bestellen bij de bakker of een praatje maken met de buurman, we improviseren de hele dag door. In 'Mind the Music' laat Jaschke zien hoe belangrijk het is om ons brein levenslang te blijven trainen in het maken van intuïtieve beslissingen. Durf te improviseren! Niet alleen worden we daar gezondere mensen van; het zorgt ook voor een mooiere toekomst in een steeds meer door algoritmen gedomineerde wereld.
Includes bibliographical references (pages 197-213).
Keywords: Improvisation (Music) -- Psychological aspects; Improvisation (Musique).; Music -- Psychological aspects; Musique -- Aspect psychologique