Hors de sa prison : extraordinaire histoire de Ludivine Lachance, l'infirme des infirmes, sourde, muette et aveugle - Rocheleau, Corinne, 1881-1963 (Montréal : Thérien Frères, 1928)
Ludivine Lachance was twee jaar oud toen meningitis maakte dat ze doof en blind werd. Op de afgelegen boerderij werd ze wegens haar zintuigelijke beperkingen binnen gehouden, tot het "wilde kind" ontdekt werd door nonnen die haar meenamen naar hun instituut voor blinden en doofstommen. Daar werd ze opgeleid om op die manier "uit haar gevangenis" te breken. Ludivine Lachance overleed jammer genoeg aan tuberculose op 23-jarige leeftijd. Het boek is geschreven door Corinne Rocheleau, oud-leerling van dezelfde school: Rocheleau is stom geboren. Het boek staat vol foto's over de opvoeding van Ludivine: hoe ze leert mee te draaien in een wereld waarin zien en horen toch belangrijk zijn.