Bi-centenaire de l'abbé de l'épée (1712-1912) : 3e congrès international des sourds-muets tenu à la Sorbonne à Paris les 1er et 2 aôut 1912 - Gaillard, Henri, 1866-1939 (Paris : Eugène Graff, 1912)
Verslag van een congres opgedragen aan de 200ste verjaardag van de geboorte van abbé de l'épée, ook wel eens de "vader van de doven" genoemd, een man die besloot goed te doen voor de mensen die het nodig hadden en op een gegeven moment twee dove zusjes zag zitten op de straat die met elkaar communiceerden via gebaren. Hij stichtte een school, nam de twee zusjes op en noteerde en leerde de gebarentaal die de zusjes gebruikten: dit werd de gebarentaal zoals we die nu kennen.