Physiologie und Phonetik des lauthaften Lachens : Untersuchungen zum Ausdruck im Stimmklang und zur Bildung der Stimmlaute - Habermann, Günther, 1913-2002 (Leipzig : Johann Ambrosius Barth, 1955)
Een heel speciaal boek, waarbij auteur Günther Habermann het fenomeen "lachen" onderwerpt aan een dieper onderzoek: een fonetisch onderzoek, een elektroakoestische klankanalyse van de lach, de adembeweging tijdens het lachen, röntgenonderzoek van de keelholte tijdens het lachen, ... Het Sint-Gregoriusinstituut houdt zich natuurlijk bezig met onderwijs voor doven en doofstommen, en taal en spreken en de stem spelen daar natuurlijk een belangrijke rol in, maar een boekje over lachen, puur fonetisch bekeken? En toch is dit niet zo verwonderlijk: in de bibliografie botsen we bijvoorbeeld op de werken "Rire et pleurer spasmodiques" van M. Tulcak of "Bodily changes in pain, hunger, fear and rage" van W.B. Cannon. We weten dat de ene lach de andere niet is.