Missionarissen : geschiedenis, herinnering, dekolonisering - Goddeeris, Idesbald, 1972- (Leuven : LannooCampus, 2021)
Terwijl Leopold II en zijn Congo-pioniers liggen al een tijdje onder vuur. Missionarissen blijven grotendeels buiten schot. Nochtans telt Vlaanderen honderden monumenten en straten ter ere van paters, broeders en kloosterzusters die het woord van God verspreidden in Congo en andere delen van de wereld. 0Dit boek gaat dieper in op de geschiedenis van Vlaamse missionarissen. Het onderzoekt hoe zij herinnerd worden, zowel in Vlaanderen als in voormalige missiegebieden. Zo werpt het nieuw licht op actuele vragen over de omgang met het koloniale verleden, de relatie tussen missionering en kolonialisme, en de dekolonisering van de publieke ruimte.