Een oriëntatie in de orthopedagogiek - Van Gelder, Leon, 1913-1981 (Groningen : Wolters-Noordhoff, 1962)
Een boek waarin de auteur vooral de vraag stelt: wat is de plaats (en het doel en het nut) van de orthopedagogiek binnen het ruime kader van de pedagogiek.