L'homme de génie - Lombroso, Cesare, 1835-1909; Colonna d'Istria, François-Marie, 1864-1925; Richet, Charles (Charles Robert), 1850-1935 (Paris : Félix Alcan, 1889)
Voor criminoloog Cesare Lombroso was het heel duidelijk: misdaad was helemaal niet aangeboren, dat krijg je mee als boreling ... maar de evolutie maakt dat je die aangeboren criminaliteit verdrijft. Misdadigers zijn mensen die die stap niet gemaakt hebben, bij wie dat misdadige aspect aanwezig is gebleven. Straffer nog: je kan aan de gelaatstrekken en de schedel zien wie misdadig is en wie niet. Een heel omstreden visie natuurlijk. Niet voor niets toont de eerste illustratie in dit boek ons een overzicht van schedels: commentaar bij deze schedels lees je in de tekst. Een man wiens visies vaak misbruikt zijn.