Mediatheek: videocatalogus. - Trimbos-Instituut (Utrecht : Trimbos-Instituut, 1999)
Het Trimbos-Instituut is een Nederlands instituut voor mentale gezondheid e n verslaving. De collectie van de mediatheek kan je opsplitsen in twee grote delen: er is de actuele collectie, bestaande uit circa 500 titels van videoprogramma's van de afgelopen 20 jaar, en er is de historische collectie, bestaande uit films van de jaren dertig tot de jaren zeventig, die uitsluitend gezien worden als studiemateriaal voor geschiedkundig onderzoek. Deze catalogus is een opsomming van de actuele collectie. Alles is mooi verdeeld over verschillende categorieën: gezondheidszorg, dood, relaties, kinderbescherming, lichamelijk gehandicapten, maatschappelijk welzijn, allochtonen, kinderen en jeugdigen, ouderen, psychiatrie, psychotherapie, seksualiteit, verslaving en verstandelijk gehandicapten. De titels binnen elke categorie zijn alfabetisch gerangschikt, je krijgt de nodige info (tijdsduur, jaar van opname, ...), de opnames worden uitgebreid beschreven en afgerond met een trefwoord zodat je zicht krijgt op het klasseringssysteem. Af en toe krijg je een foto te zien uit een opname, voorzien van de titel van de opname. Een alfabetisch register helpt je op weg om te zoeken waar je de beschrijving van die opname terug kan vinden. Een heel interessante collectie! Ook de nodige info (adres, voorwaarden voor ontlening, ...) worden natuurlijk meegedeeld.