Ik ben toch niet gek? - Descamps, Luc, 1962- (Antwerpen : Standaard uitgeverij, 2008)
Luc Descamps viel met zijn jeugdboeken al enkele malen in de prijzen. In dit boek vertelt hij het verhaal van Michel, een "onhandelbare" jongen die door zijn ouders, na overleg met de dokter, in "het zothuis" wordt gestopt, het Guislain Instituut. Hij maakt er kennis met andere kinderen, die elk op zich, op hun eigen manier, wel "iets mankeren", en al gauw weet hij dat hij hier niet thuis hoort ... maar binnen raken is veel makkelijker dan terug buiten raken. Descamps liet zich voor dit verhaal, dat zich afspeelt in het begin van de twintigste eeuw, inspireren door foto's uit het archief van het Museum Dr. Guislain. Je ziet de jongens, spelend op een speelplaats, zittend in de klaslokalen, turnend, tekenend tijdens een uitstap, ..., en moet toegeven dat deze jongens op het eerste zicht hetzelfde ogen als "normale" kinderen, dat het hen fysiek zeker niet is aan te zien dat ze "anders" zijn, "abnormaal" zijn, ... Je maakt dank zij deze roman ook kennis met de methoden die toen gebruikt werden om het maximum te halen uit deze kinderen. Een historische roman dus, op kinderniveau. Achteraan het boek vind je mooie foto's terug die als inspiratie dienden voor Descamps.