Op zoek naar het paradijs : flora op het 'Lam Gods' - Van den Bremt, Paul, 1952-; Van Crombrugge, Hilde (Gent : Provincie Oost- Vlaanderen, 2020)
Al in 2016 bracht de Provincie Oost-Vlaanderen, die toen bevoegd was voor de publiekswerking rond de restauratie van het Lam Gods, een publicatie uit over de bloemen en planten op het schilderij. Die publicatie paste toen bij de bijbehorende tentoonstelling in het toenmalige provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster. Dit belichtte vooral het middenpaneel met de voorstelling van de Aanbidding van het Lam Gods dat ons laat wandelen in een middeleeuwse en paradijselijke tuin. Een staalkaart van artistiek vakmanschap, van botanische kennis en van christelijke symboliek. Om de verbluffende techniek en precisie van de Van Eycks in de verf te zetten, werden de afbeeldingen op het schilderij geconfronteerd met zowel afbeeldingen uit laatmiddeleeuwse kruidenboeken als hedendaagse foto?s van de planten. Het boek werd een bestseller, en ook een herdruk geraakte snel uitverkocht.00Na de eerste editie van de publicatie in 2016 bleven de beide auteurs, bioloog Paul van den Bremt en apotheker Hilde Van Crombrugge, hun werk onverminderd verderzetten. Dat leidde tot nieuwe inzichten in de inspiratiebronnen van de Van Eycks en de symbolische omgang met flora in de late middeleeuwen.