Uit de diepte - Huysmans, Joris-Karl, 1848-1907; Meijsing, Geerten, 1950-; Snel, Kees (Amsterdam : De Arbeiderspers, 1990)
Huysmans schreef met zijn roman "À rebours" (Tegen de keer) een boek dat wel eens de bijbel van de decadentie wordt genoemd. deze roman, verschenen onder de titel "Là-bas" schreef hij dan weer op een moment dat hij in een geloofscrisis zat: hij ging zo diep hij kon, om dan terug op te staan in de wetenschap dat het God was die hem deze kracht gaf. Huysmans is een heel belezen en boeiend auteur die je rond de oren slaat met allerlei kennis: zo maak je op de eerste twee pagina's van dit boek al kennis met de roman "L'assommoir" van Zola, "Le ventre de Paris" van Zola en Homais, een personage uit "Madame Bovary" van Gustave Flaubert.