The ice master : the doomed 1913 voyage of the Karluk - Niven, Jennifer (London : Pan Books, 2001)
Jennifer Niven vertelt ons in dit boek, aan de hand van dagboekfragmenten, scheepsjournaals, foto's, ..., het tragische verhaal van de Karluk, een slecht uitgerust schip dat in 1913 vertrok voor een Canadese expeditie. Het schip kwam vast te zitten, de bemanningsleden moesten overleven en een deel van hen zocht hulp, Eskimo's waren in dienst genomen om de jacht op zich te nemen en zo de bemanning te voorzien van voedsel, botsende karakters maakten dat de bemanning in twee kampen werd verdeeld waarbij de betrokkenen echt apart leefden in aparte tenten. Een tragische expeditie. Mooi geïllustreerd met foto's: jammer genoeg ontbreken in dit boek de foto's op de pagina's 131 en 259.