Congo : de schoonste tijd van mijn leven : getuigenissen van oud-kolonialen in woord en beeld. - Raymaekers, Jan, 1959- (Leuven : Van Halewyck, 2009)
Jong, ambitieus en nieuwsgierig: dat is het profiel van de doorsnee Belgen die vertrekken naar de Belgische kolonie Congo. Het boek bevat korte getuigenissen van oud-kolonialen. Met nostalgie maar ook met de nodige kritiek denken zij terug aan de bevrijding uit het Belgische keurslijf, aan hun jeugd en kracht van die jaren, aan de zon en de overweldigende natuur en aan het vele werk en de spectaculaire resultaten, maar ook aan de zwarte vernedering, het blanke hedonisme en de brute macht.