Een nagelaten bekentenis - Emants, Marcellus, 1848-1923 (Utrecht : Het Spectrum, 1984)
Emants mag je gerust een pessimistisch schrijver noemen: de boodschap "Beklaag nooit de verloste uit de krankzinnigheid die leven heet" sierde tot 1957 zijn graf.