Brieven uit de gevangenis - De Sade, Donatien Alphonse François, 1740-1814; Buckinx, Théo (Amsterdam : Bert Bakker, 1996)
Markies de Sade heeft 27 jaar van zijn leven in de gevangenis doorgebracht. De schuld lag volgens hem altijd bij anderen: de overheid, zijn schoonmoeder, zijn zaakwaarnemers, zijn vrouw. Die laatste was zijn voornaamste en trouwste "gesprekspartner", maar ze kreeg het bij momenten zwaar te verduren: de ene keer stuurde hij haar liefdesbrieven, de andere keer verdacht hij haar er van dat ze de hoer speelde of een lesbische verhouding had. In literair opzicht behoren deze brieven tot het beste dat de Sade heeft geproduceerd.