Eeuwen des onderscheids. Een geschiedenis van middeleeuws Europa - Blockmans, Willem Pieter, 1945-; Hoppenbrouwers, P. C. M. (Peter), 1954-2023 (S.l. : Bert Bakker, 2009)
Begrippen en interpretatie - Desintegratie van het Imperium - Het Oost-Romeinse Rijk - Barbaren - Verhuizingen - De Arabische veroveringen - De wereld van de Franken - Religieuze en kerkelijke vernieuwing - Vroge koninkrijken en territoriale vorstendommen - De verstedelijking - De commerciële revolutie - Denken over mens en wereld - De consolidatie van de staten - Crisis in de kerk en heroriëntatie van de gelovigen