Wereldgeschiedenis : een inleiding - Vanhaute, Eric, 1959- (Gent : Academia press, 2008)
Deze inleiding reikt de noodzakelijke hulpmiddelen aan om het grote verhaal van de menselijke reis te kunnen lezen en begrijpen. Ze leert dat wereldgeschiedenis geen totaalverhaal is, maar een perspectief, een manier van kijken, van denken en van doen. Vooreerst gaat deze inleiding in op het waarom, wat en hoe van de hedendaagse wereldgeschiedenis. Maar vooral wil het boek de grote vragen in de wereldgeschiedenis, en bij uitbreiding in de wereld van vandaag uitlijnen. Hoe groeit de mens uit van een bedreigde tot de meest succesvolle soort? Hoe geeft de natuur de menselijke geschiedenis mee vorm? Hoe geven landbouwsamenlevingen de menselijke geschiedenis een nieuwe wending? Hoe organiseert de mens zich in steeds complexere bestuurssystemen? Hoe ontwikkelt de mens nieuwe religieuze en culturele zingevingspatronen? Hoe lopen tijdens de voorbije eeuwen de trajecten van het 'Westen' en de rest van de wereld uit elkaar? Hoe wordt tegelijkertijd de wereld meer globaler? Hoe wordt die wereld getekend door divergerende patronen van rijkdom, armoede en ongelijkheid?
Keywords: Geschiedenis; Wereldgeschiedenis