De opkomst van het nationalisme. 1812-1856. (Amsterdam-Brussel : Reader's Digest, 1996)
Val van het keizerrijk - Wetenschap in opmars - Industriële revolutie in Europa - Het congres van Wenen, een nieuw Europa - Afrikaanse vernieuwing - De restauratie - Autonomie in Latijns-Amerika - De macht van Washington - De Griekse onafhankelijkheid - Revolutie en romantiek - Utopisch socialisme - Stoomschepen en spoorwegen - Europees kapitalisme - Afscheiding van België - De juli-monarchie - Opiummoorden in China - Nicolaas I - De verovering van het Westen - De revoluties van 1848 - Boerenstand in verval - Geboorte van het feminisme - Napoleon III; De zege van het rationalisme - Moderne steden
Vertaald uit het Frans