De vrolijke daden van Keizer Karel : naar het oude volksboek vrij bewerkt en uitvoerig ingeleid - Van Haegeland, Albert, 1919-1989 (Antwerpen : Beckers, 1981)
1. Keizer Karel in het volksverhaal en in de folkore - Het gebed van Keizer Karel - De almanak van Keizer Karel - Gerechtigheid van Karel - Kwa Bet - Keizer voor een dag - Karel en de prior van Gent - De vrouwtjes van Bierbeek - De blijde intrede in Wezemaal - De keizerlijke scheepstrekker - De gekroonde laars - De raap en het veulen - De Ieperse kinderen - Hoe de keizer in de gevangenis geraakte - Hans Nork en Mollens tafel - Hoe de keizer ondersneeuwde - De baron van Avelgem - De bruiloft van hovaardige Lijn
2. De bestraffing van Gent - De hofnar - De ton van Mechelen - De verdronken vrouw - Keizer Karel en Duveltje - Karel en Pape Teun - Het onverwachte bad - De spaarpot van Nelle Gijs - De dochter van de leidekker - Karel doet afstand van de troon - De laatste reis van Karel in Vlaanderen - De dood van Karel V