De Nederlanden. 1: Van de oudste beschaving tot Karel de Stoute - De Bock, Eugène, 1889-1981 (Hasselt : Heideland, 1963)
De oudste beschaving - Steden; Godsdienst - De burgerij en haar letterkunde - Vlaanderen en Brabant tot Lodewijk van Male - De eerste Bourgondiërs - Jan zonder Vrees - De Nederlandse gotiek - Geestelijke liederen en latere mystiek - Het toneel