De blauwe kamer - Simenon, Georges, 1903-1989; Romijn, K. H. (Utrecht : A.W. Bruna & Zoon, 1964)
Tony, een gehuwde handelaar, en Andrée, een gehuwde kruideniersvrouw, ontmoeten elkaar verschillende malen in de blauwe kamer op het eerste verdiep van het Hôtel des Voyageurs. Voor Tony was het niet meer dan het zoveelste pleziertje, maar voor Andrée was het veel meer dan dat, en wanneer Tony haar smeekbede om alles te hervatten negeert gaat ze over tot daden die resulteren in de ondergang van beide minnaars.