Het boek der rusteloosheid : door Bernardo Soares. - Pessoa, Fernando, 1888-1935; Lemmens, Harrie (Amsterdam : De Arbeiderspers, 1990)
Dit boek is het dagboek van Bernardo Soares, een hulpboekhouder uit LIssabon ... en een soort alter-ego van Pessoa: de auteur schreef enkel verder aan dit boek wanneer hij niet gehinderd werd door verstandelijke overwegingen of remmingen, wanneer hij met een suffe kop juist wakker werd of moe en slaperig aan de schrijftafel ging zitten. Zie dit boek als één grote, lange mijmering, één aaneenschakeling van losse gedachten.