Gedachten - Leopardi, Giacomo, 1798-1837; Van Dooren, Frans, 1934-2005 (Amsterdam : De Arbeiderspers, 1995)
Deze gedachten weerspiegelen de allesoverheersende pessimistische levensvisie van Leopardi: deze maakt aantekeningen bij de maatschappij en de mens daarin en zijn analyse is bitter.