Het eiland der verdoemden - Dagerman, Stig, 1923-1954; Woudstra, Karst, 1947-2023 (Amsterdam : Meulenhoff, 1986)
Zeven schipbreukelingen komen terecht op een eiland en dreigen er van honger en dorst om te komen. Ze blikken terug op hun leven en komen allemaal tot de conclusie dat hun leven door één of andere omstandigheid eigenlijk een grote mislukking is en dat deze gruwelijke hongersdood eigenlijk de verdiende afsluiter is van deze mislukking.