Slang esculaap en gaper : medisch-farmaceutische symbolen - Schoenmakers, Ton; Jas, Jorien, 1964-; Schachenmann, Urs (Basel : Editiones Roche AG, 1993)
Het barbierszuiltje, de esculaap en de slang en het fabrieksmerk komen o.a. ter sprake in dit werk, maar de gaper krijgt het meeste aandacht. In Nederland is de gaper het symbool bij uitstek voor de apothekers en drogisten. Eenhoorn, salamander, Moren, muzelmannen, ... komen allemaal aan bod.